Üle terve Eesti pannakse pisitasa gümnaasiumeid kinni, et teha ruumi riigigümnaasiumite jaoks. Kadrinaski käib sellel teemal arutelu: konverents on juba peetud, hariduskohvikud on veel ees. Liiga vara on veel Kadrina Keskkooli maha matta, kuid paha ei teeks vaadata, mis Kadrinas toimunud ja mis ootab ees.
Kuigi Kadrinas on õpetust antud vähemalt 17. sajandi lõpust, loetakse praeguse Kadrina kooli alguseks 1902. aastat, mil Kadrinasse loodi pastor Johannes H. Lutheri ja vallakirjutaja Aleksander Krimmi eestvedamisel kihelkonnakool (Kadrina Keskkool 2020a). Vahepeal soiku jäänud, Kadrina keskele kolinud ja erakooliks muutunud õpitempel suutis üle elada revolutsioonid ja sõjad ning 1920. aastal Undla valla kätte läinud koolist sai 1921. aastal Kadrina algkool. Enne teist maailmasõda saadi valmis uhke koolimaja, mida nähes tol ajal ahhetati ja ohhetati ning mis tänapäevalgi alles on.
Kuigi teine maailmasõda oli raske katsumus ka koolile endale (vahepeal oli uues hoones sakslaste sõjahaiglagi), ei jäänud Kadrinas hariduse andmine pooleli (Kadrina vald 2020). Vahepeal mittetäielikuks keskkooliks kasvanud algkoolist sai 1957. aastal täievereline keskkool. Kuna aga õpilased ei tahtnud kooli ära mahtuda (õpiti mitmes vahetuses nii vanades majades kui ka rahvamajas), tuli koolimaja paaril korral suuremaks ehitada (nii viiekümnendatel aastatel “B-korpusena” kui ka kaheksakümnendatel “C-korpusena”).
Kaheksakümnendad aastad tähendasid ka uut hingamist Kadrina Keskkoolile. Kooli tulnud kuueaastased õpilased, tasandusklassid, uus aulakompleks, Läänemere projekti koostöö rootslastega ning hilisemad õpilasvahetusprojektid ja katsetused on aidanud leida teed, et olla edukas (Kadrina Keskkool 2020a). Kuigi ligi tuhandest õpilasest on alles jäänud aastate lõikes kuussada, ei ole Kadrina Keskkool surnud (Kadrina Keskkool 2020b). Riigieksamite tulemused on olnud uhked ja olümpiaadidelt saadakse häid kohti.
Kadrina Keskkool jätkab ka lähitulevikus, kui hariduse kvaliteet jääb vähemalt sama heaks. Arvestades tõsiasja, et Rakveresse tuleb mõne aasta pärast riigigümnaasium, ei saa siiski loota tasemele, mis praegu käes. Konkurenti uhiuue maja ja kooliga, mis peaks idee järgi koondama kokku parimad pedagoogid ja laia valiku õppesuundi ning asub lisaks maakonna peamises tõmbekeskuses, ei ole mõtet alahinnata. Kadrina peab saama kvaliteedilt veel paremaks kui ta on, et eelisseisus tulevikukooliga võistelda. Kadrina koolimajakompleks on vana ja laguneb hoogsalt, remont nõuab ilmselt palju lisaraha, mida leida on keeruline.
Tõsi, konkurent Rakveres asub mõne Kadrina valla õpilase jaoks kaugel ja seega tuleb tihendada bussiliiklust ja rajada Rakverre õpilaskodusid. Praegu plaanitakse riigigümnaasiumi õpilasi paigutada Rakvere Ametikooli uude õpilaskodusse, iseasi, kas sellest piisab. Ka ei ole võimalik suures riigigümnaasiumis süveneda nii palju Kadrina kultuuriloosse, millest Kadrina Keskkoolis üksjagu räägitakse. Kodukoha ajaloost peaks igaüks midagi teadma, et osata olemasolevat hinnata ja rääkida ka teistele, mis kodukandi eriliseks teeb. Kadrina kirev kultuurilugu ei vääri häbenemist, Kadrinat võib pidada Eesti kultuuri hälliks.
Riigigümnaasium tuleb loodetavasti uue hoo ja värskete mõtetega, sest muidu läheb palju Eesti ja Euroopa Liidu raha korstnasse. Uus maja ja hingamine üheks asjaks, kuid kvaliteeti saame veel tulevikus võrrelda. Ma arvan, et Kadrina Keskkool peab jätkama, kuni selle lõpetavad igal kevadel edukad inimesed, kuni kool (nii taristu kui õhkkond) sobib õppimiseks ja gümnaasiumi pidamine ei lähe üleliia kulukaks. Ma paneks oma lapsed hea meelega Kadrinasse keskkooliastmessegi õppima, kuid kui Kadrinas oleks ainult tugev põhikool, poleks ma kurb, et võsukesed Rakveres gümnaasiumiharidust saama peavad. Peaasi, et minu lapsed saavad targaks ja eluküpseks. Võidab see, kes pakub paremat kooli.

Kasutatud ajalooline materjal ja lisalugemine:
Kooli ajalugu. Kadrina Keskkool. 2020a. [www] https://www.kadrina-kool.edu.ee/est/kool/ajalugu (10. veebruar 2020).
Õpilased. Kadrina Keskkool. 2020b. [www] https://www.kadrina-kool.edu.ee/est/kool/inimesed/opilased (10. veebruar 2020).
Kadrina hariduselu algus. Kadrina vald. 2020. [www] https://www.kadrina.ee/haridus-ja-noored (10. veebruar 2020).


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga