Tere tulemast internetti! Sa vaatad üle uudistekanalid, mänguportaalid, ühismeedialeheküljed ja muud põnevad paigad, kuid midagi jääb puudu. Kõmuportaalidki pole päris õige pingutus ajule. Äkki vaataks täna hoopis kommentaariumisse?
Buduaar on ka mõtlemiseks hea koht. ReeniOlen tahab teada:

Kolm venda lähevad baari ja õhtu lõpus tuleb tasuda arve. Arve on kokku 25 eurot. Iga vend annab 10 eurot baarmanile. Kokku seega 30 eurot. Baarman peaks tagasi andma 5 eurot, aga vaatab, et 5 ei jagu kolme venna vahel ja pistab 2 eurot taskusse. Seega saab iga vend tagasi 1 euro. Niisiis kulus igal vennal sellel õhtul 9 eurot. Kokku 27 eurot. 2 eurot pani veel baarmen oma taskusse, kuid kuhu kadus 1 euro, kui antud sai ju 30 eurot baarmanile?

Algne lehekülg: https://buduaar.tv3.ee/Foorum/Forum/topic/312905&follow=312905 
Tõsi, ma sattusin selle paradoksi otsa esimest korda sügisel, kui klassiõde sama küsimusega minu poole pöördus, endal silmad unetusest punased. See segadus ei lasknud tal magada. Arutles mis ta arutles, päris katki ta pähklit hammustada ei suutnud.
Ma istusin ja lõikasin paberist välja 30 lipikut, sest nii palju ju kelnerile esialgu läks ning otsustasin arusaadavuse huvides probleemi üheeurostele taandada. Tegin paberilipikutega kirjeldatud protseduuri läbi ja jõudsin pärast sünteesimist põhjuseni, miks “siin peaks juba selgelt politsei sekkuma”.

Võsapetsilik Hannes "Jooksev Meeter" Võrno kommenteerimas "Kreisiraadio" sketšis "Politseikroonika" olukorda: "Siin peaks juba selgelt politsei sekkuma."
Kreisiraadiolik olukord, kui nii võiks öelda. Originaallink: https://opromei.ee/blogi/wp-content/uploads/2020/02/Politsei-300×214-1.jpg
Video ise siin: https://www.youtube.com/watch?v=8plgR54Gvo4 

Kelner eksib. Viis eurot, mis peaks minema tagasi klientidele, on ju arvestatud kogusummast, mille vennad kelnerile usaldasid. See-eest püüab ta raha laiali jagada igaühele eraldi. Täiesti mõistetav teguviis, kuid see-eest tekitab finantsgeenius palju segadust.

Iga vend maksab 10€, seega läheb esialgu kelnerile kokku 30€
Loogiline oleks, et kui kokku makstakse 30 eurot ja tagasi tuleb anda viis, saaks iga vend 1,(6) eurot. Kahjuks pole see võimalik ja siin segadus tekibki.

Tasub meeles pidada, et ka parima tahtmise juures ei saa viite eurot kolme sõbra vahel täpselt jagada. Seetõttu kelner otsustaski anda tagasi kolm eurot ja kaks endale jootrahaks võtta. Minu loodud mudeli puhul tähendaks viis eurot seda, et kaks venda saavad tagasi 2 eurot ja üks vend ühe euro ehk üks klient maksab justkui 9 ja teised kaks kaaslast 8 eurot.

Olukord: viis eurot tähendab selle mudeli puhul, et kaks venda saavad tagasi kaks ja üks vend ühe euro. See justkui tähendaks, et üks vend maksab euro teistest rohkem.
Kuna kelner paneb kõrvale kaks eurot, tekib olukord, kus vennad, kes maksavad vähem, annavad kelnerile igaüks euro jagu jootraha. Nüüd maksab üks vend 9 ja teised kaks venda 8+1=9 eurot (kamba peale 1*9+2*(8+1)=27 eurot), ka on neil igaühel tagasi saadud euro (kamba peale 3*1=3 eurot). Saame, et 27€+3€=30€.
Summa klapib ka siis, kui liita eri kohtadesse liikunud raha. Iga vend sai tagasi euro (kamba peale 3*1€=3€), söögi peale kulus vastavalt kaheksa või üheksa eurot (8€+8€+9€=25€), jootrahaks maksid kaks venda euro (2*1€=2€). Liites saame 3€+25€+2€=30€.

Kui kelner võtab jootraha (2€), saab igale vennale tõesti anda tagasi ühe euro. Lihtsalt üks vendadest maksab toidu eest 9 eurot, ülejäänud kaks aga annavad jootraha.

Kelneril olnuks lihtsam anda viis eurot kohe klientide kätte. See, kas vennad lõikavad kupüürid katki, jätavad kellegi rahast ilma, lähevad igaveseks tülli või lepivad kokku, et igaüks hoiab viieeurost päeva ja annab selle järgmisele vennale edasi, pole enam kelneri mure.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga