Analüüsi ajaveebiartiklis uue meedia mõju traditsioonilisele, tuues eraldi välja kõige positiivsema ja kõige negatiivsema mõjuteguri (mis on mõjunud tavameediale kõige paremini ja mis kõige halvemini).

Ülesanne kursuse wikist

Uus meedia, uued võimalused. Üha pikematesse päevadesse ja lühematesse öödesse on vaja sisu ning teavet, mida saab kiiresti tarbida. Kuigi osa meediast eeldab vaba aja olemasolu, et sisu nautida (ideaalne näide siia on taskuhäälingusaated – nende puhul pole ebaharilik paaritunnine või pikemgi kestus), saab enamasti sõnumid maailma kohta kätte kiiresti (iseasi, kui sügavale need teated tegelikkusest jõuavad). Uus meedia annab sõna neile, kes jäävad teenimatult eemale tähelepanupindadelt nagu trükipress, televisioon ja raadio, seda kas liigse nišilikkuse, pühendumise või ebamugavate mõtete pärast. On raske ette kujutada edukat telesaadet hambaorkide kogujatest, viiekümne lehekülje pikkusi ajaleheartikleid kohalikest kultuuritegelasest või raadiosaadet hipide kirevast eraelust (näited on meelega utreeritud, kuid isegi progemishuviline noor entusiast ei saaks pidevalt “vanas” massimeedias sõna). Igaüks saab uues meedias lubada endale oma liistude juurde jäämist. Õige foorum, grupp ühismeedias või videokanal annab võimaluse nii eneseväljenduseks kui ka -teostuseks meeldival elualal.

Liigne naiivne usk uude meediasse nagu igasse muusse nähtusesse viib regressini. Ülalpool kergelt puudutatud pinnapealsus võib viia inimese tasandile, kus seostamisoskus jääb kasinaks ning ümberringi toimuv jääb selle tõttu kaugeks mulinaks. Ei ole võimalik rääkida kliimamuutustest, perevägivallast ja muudest tundlikest teemadest pealkirjade tasandil – pelk arusaam naftast kui kurjast ei asenda baasteadmisi keskkonnakaitsest ning vaade perevägivallale kui kahe inimese isiklikule, ent lugejast kauge kaarega mööda käivale traagikale ei aita kaasa vägivalla kadumisele ühiskonnast. Jah, pinnapealsus annab võimaluse saada üldpilt sellest, mis leidub info paljususes, ent infosupist tahke, toitva ning tõese materjali kätte saamiseks on vaja süveneda. DogeNews pole vast parim kanal, kust saada adekvaatset infot olukorrast Leedu-Valgevene piiril. “Mul sõber Harvardist teab rääkida, et täiskuuööl näpp ninas liivakarjääris ringi tuiates saab koroonast lahti” pole vast tõepõhjaga sõnum. Tõde selgub süvenedes, süvenemine nõuab aega…


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga