Kirjelda ajaveebiartiklis kaht tuntud IT-juhti (võivad olla nii Eestist kui mujalt), kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi ülaltoodud jaotuses (juht, suhtleja, treener…).

Ülesanne kursuse wikist

Vaatamata sellele, et iga pädevam juht valib endale vastavalt olukorrale sobiva juhitüübi ja kindlasti ei ole juhi avalikkusele paistev fassaad ning tegelik juhtimisstiil üks-ühele samad, ent esmamulje ja kuvand on need omadused, mis peaks uusi inimesi projektidesse kaasama. Seetõttu ei ole pelgalt välisele imidžile keskendumine ülekohtune.

Linus Torvalds kui üks vaba tarkvara liikumise reklaamnägusid jätab endast eelkõige mentori mulje. Linus on Linuxi projekti algne looja, seega tema kogemus ja sõna maksavad. Tema omamoodi karismaatilisus, mis väljendub otsekohesuse ning veidral kombel korraga sõbraliku ja hirmutava kuvandiga, tõmbavad tähelepanu ka väljaspool Linuxi ringkondi. Linuxi ja vaba tarkvara austajate seas on Torvaldsil tekkinud iidoli ja ka liidri ning õpetaja maine, härrast peetakse lugu vaatamata kohati teravatele väljaütlemistele, ka on Linusel oma koht folklooris. Mees, kes on Linuxit selle sünnist saati edasi viinud ja tema elu eest võidelnud, jääb kindlasti mentorina silma.

Meemilik 9GAG-i postitus: https://9gag.com/gag/5781895

Steve Jobs on välise kuvandi järgi kindlasti mentorlike omadustega (vaadates veebis levivaid tsitaate, mida temale omistatakse), ent sama tugevalt on esindatud tema kui arengumootori juhtimisstiil. Ilmselt on selle kuvandi taga suuremalt jaolt Apple’i toonased revolutsioonilised tehnilised tooted (iPhone jt), ent ilma visioonita ja mitte mingil moel ettevõtliku juhi käe all uusi saavutusi oodata pole. Kui Jobs pidi lahkuma Apple’ist, tegi ta Pixari ja NeXTi. Jobsi kui uuendusmeelse juhi kuvand võis olla üks põhjustest, miks Apple rasketest aegadest üle sai. Tema oli see inimene, kes maailmale Apple’i uusi leiutisi tutvustas. Jobs on Apple’i kui innovatsioonilise ja ilusaid esemeid tootva ettevõtte sünonüüm.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga