E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis.

Ülesanne kursuse wikist

Valisin analüüsimiseks Red Hati dokumendi Red Hat Code of Business Conduct and Ethics, millele pääseb ligi aadressil https://www.redhat.com/licenses/RH_CoC-June_2020_Eng.pdf

Dokument koosneb järgnevatest põhilistest peatükkidest:

  • Töökohaga seotud ettevõttesisene eetikakoodeks
  • Firmasisese info kaitse
  • Väljaspool Ameerika Ühendriike töötamine
  • Koostöö kolmanda osapoolega (partnerid väljaspoolt ettevõtet)
  • Korruptsioonivastased meetmed
  • Teatamine eksimustest antud dokumendi vastu

Dokumendi on koostanud ilmselt ettevõtte juristid, sest dokument on formaalselt vormistatud ja juriidilise keelekasutusega. Kuigi tekstis on toodud ka konkreetseid näiteid võimalikest olukordadest, et teksti arusaadavust parandada, ning pakutakse ka käitumisjuhiseid (nt soovitus äriinfo põhjendamatul pärimisel ruumist lahkuda), kirjeldatakse eelkõige üldiseid võimalikke juhtumeid-ohte. Dokumendi sisu on hästi läbi mõeldud ja olulisemad ohutegurid Red Hati ja sellle töötajate mainele on kirja pandud. Ka ei teki teksti lugenud töötajal küsimust, kuhu eksimustest selles dokumendi vastu teada anda tuleb.

Dokument keskendub pigem ettevõte huvidest lähtuvale kui üldisele eetikale (kuigi enamik välja toodud punktidest tulenevad eetikast), peamine eesmärk on ettevõtte mainekahju vältimine. Peatükis Honest and ethical Conduct tuuakse välja peamine ettevõtte väärtustatav isikuomadus – ausus, lisaks jagatakse soovitusi ja tõstetakse esile riske, mis võivad ohustada ettevõtte sisekliimat (huvide konfliktid, diskrineerimine jm töökius). Suurim võimalik erinevus teiste ettevõtete samalaadsete dokumentidega (mis tuleneb Red Hati spetsiifikast) on vabatarkvaraliste kõrvalprojektidega tegelemise heaks kiitmine – seda ei määratleta huvide konfliktina ega ettevõttele muul moel kahjuliku tegevusena. Kohati seab antud dokument piiranguid lisaks töötajale endale ka tema perekonnale (seotud eelkõige äriliste kingituste vastu võtmisega ja valitsusasutustega seotud koostööprojektide puhul annetamisega erakondadele jm poliitilistele liikumistele).

Dokumendi punkte järgides täidetakse peamine eesmärk ehk mainekahju vältimine ettevõttele, ka on võimalik saada tekstist üldisi eetilisi soovitusi, mis pole küll otseselt seotud IT-eriala kuivõrd üldise eetikaga. Antud lepingulisast on võimalik saada punkte IT-eriala üldisele võimalikule eetikakoodeksile.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga