Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) – üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Ülesanne kursuse wikist

Tere tulemast vanade tehnoloogiate muuseumisse! Ainult siin saate te näha püsieksponaate ajast, mil WWW oli sündimata, aga internet oli olemas. On paratamatu, et osa infotehnoloogilisi saavutusi jääb (r)evolutsioonilises võidujooksus ajale jalgu ja kaob, ent paremini kohastunud vidinaid, praktikaid ja kombeid näete praegugi vabas tehislooduses ringi liikumas.

Näiteks tõeline evolutsiooniline rauk on siin nurgas istet võtnud kipsist koopia elektronpostist. 1971. aastast pärit Tomlinsoni leiutist[1] võib vaadelda kui geronti, aga ilma temata oleks modernne maailm ettekujutamatult võõras. Mõelge, kui ebaproduktiivne oleks elu ilma töise otsatu meilivahetuseta! Ja kujutage ette selle ilma igavat kainust spämmita ja kirjadeta Nigeeria printsidest ja kaugele Hispaaniasse lõksu jäänud tuttavatest. Jah, ironiseerida te tema, vanakese, kallal võite, kuid e-post on üks primitiivsemaid (see tähendab ilma liigse vahuta) ja ajaloolises kontekstis esimesi võimalusi omavaheliseks suhtluseks interneti kaudu. See saurus on elus põhjusega ja uhkusega.

Morbiidsemas võtmes jätkates läheme edasi välja surnud skelettide tuppa. Vaadake näiteks seda majesteetlikus jahipoosis seisvat IRC-suhtlustehnoloogiat! 1988. aasta augustis valmis saanud Oikarineni ajaviiteprojekt[2] on e-postist interaktiivsem, lubades jututoalikku suhtlusvõimalust. Ei saa öelda, et teda üldse tänapäeval ei kohta – mõni vangistuses olev isend on võrgus täitsa alles, ent muud suhtlusvahendid (sotsiaalmeediakanalid, suhtlusrakendused) on arhailise IRC olelusvõitluses nurka mänginud. Aga ei tasu jääda kadunukest taga nutma, sest muundunud kujul on ta siiani alles. Discordi ja Slacki, mis on mingil määral võtnud jututoanduse üle, anatoomiliselt uurides on näha sarnasusi vana IRC-ga. Nendes on olemas jututubade ja isegi rubriikide loomise võimalus, neis võib olla korraga palju kasutajaid ja nii edasi. IRC on oma geneetilise jälje jätnud, maha seda enam ei pese.

Aga ma jätan Teid nüüd siia eksponaate uurima. Palun ärge midagi näppige, meie haruldased museaalid võivad katki minna! Silmadega vaatamisest piisab.

Materjalid:

[1] 2015. Rachel Swatman. 1971: First Ever Email. https://www.guinnessworldrecords.com/news/60at60/2015/8/1971-first-ever-email-392973

[2] Jarkko Oikarinen. Founding IRC. https://www.mirc.com/jarkko.html


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga