Valisin retsenseerimiseks Gleb P, Roman V, Romet R ja Erik M rühmatöö “Levinumad operatsioonisüsteemid ja nende asutajad”, sest olen ise erinevaid operatsioonisüsteeme uurinud ja nende vastu huvi tundnud. Tööle pääseb ligi aadressil https://wiki.itcollege.ee/index.php/Levinumad_operatsioonis%C3%BCsteemid_ja_nende_asutajad

Töö koosneb järgnevatest osadest:

  • Operatsionisüsteemide ajalugu
  • Windows ja Bill Gates
  • Linux ja Linus Torvalds
  • Chrome OS

Tööst on välja jäänud Apple’i süsteemi MacOS puudutav osa, sest selle peatüki eest vastutav isik loobus kursusest. Töös käsitletakse eelkõige tööarvutitele mõeldud tänapäeval levinud operatsioonisüsteemide teket ja nende loojate elulugu, ei puudutata üldse näiteks mobiiliplatvormide opsüsteeme nagu Android (mille turuosa on suur, suuremgi kui Linuxi töölauasüsteemil üldiselt) ja serveriopsüsteeme (va Linux, millest räägitakse siiski töölauasüsteemi kontekstis). Ilmselt oleks saanud antud töö fookust paremini täpsustada pealkirjas või täiendavas sissejuhatavas lõigus.

Töö ülesehitus on loogiline ja arusaadav. Lühidalt selgitatakse esimeste operatsioonisüsteemide tekkimist, tuuakse ka mõni näide. Esimeses peatükis oleks võinud pikemalt kirjutada süsteemist GM-HAA, mis oli teksti väitel esimene operatsioonisüsteem arvutitele. Ka jäi puudulikuks RTOS-i käsitlus, täpsemalt selle erinevus tavalistest operatsioonisüsteemidest. Võrdlev tabel ROS-i ja muidu OS-i vahel oleks tulnud kasuks. Üldkirjeldav osa OS-ide arengust on ajaliselt hästi ja loogiliselt struktureeritud ning seda on püütud seostada arengutega infotehnoloogias. Konkreetseid operatsioonisüsteeme käsitlevates peatükkides kipuvad segi minema lõigud-alajaotused, mis on seotud süsteemide ning nende loojatega. Chrome OS osas ei ole selle loojast pikemalt räägitud. Mina isiklikult sain materjalist juurde uut infot näiteks Linus Torvaldsi kohta (esimene arvuti, aja teenimine Soome armees, koolikiusamise põhjused…). Töös on näha ka autorite hinnanguid (nt Windowsi edu põhjustele) ja mingil määral analüüsimist. Allikaid on ilmselt piisavalt ja nende valik on lai, silma jääb mõni Wikipeediale viitav link. Viitamine on kohati puudulik või segane (OS-ide 4. generatsiooni kirjelduses pole ühtegi viidet, kuigi sisu järgi vaadates võiks, ja Linuxi tutvustuses on kõik viited lõpus koos – raske jälgida viiteid-tekstilõike).

Töö esitus on ebaühtlane. Eesti keele kasutamise tase on töö jooksul väga muutuv, olles mõnes kohas piisavalt hea, mujal aga töö arusaadavust pärssiv. Töö keelekasutust ja stiili ei ole eraldi kontrollitud. Silma paistavad ka koomilised keelevead (“1981. aastal tutvustas (…) Linuse vanaisa (…) oma pojapoega arvutile Commodore VIC-20” – mitte arvutit ei tutvustatud pojapojale, vaid vastupidi) ja otsetõlkest või teadmatusest tingitud apsud (“Fedora distributsioonist” on saanud “Fedora jaotus” ja ajakiri Linux Format on muutunud “Linuxi vorminguks”). Artikli juures on piisavas koguses illustreerivaid pilte, nende hulgas on ka sisulisi graafikuid (OS-ide arengu ajatelg).


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga